Betaalbare kunstcadeau's voor de decembermaand.
Zeven kunstenaars met ieder 10 werken tot of net boven de €100. Perfect voor een kunst kerstcadeau!
Blue Longing
Pop-up Symposium met lezing, expositie en debat, op verschillende plekken in Nederland te houden.
Lezing door Arnold Heumakers
Expositie met kunstwerken van Lucas van Eeghen, Régis Gonçalves, Rob van Leeuwen, Gino Savino, Rita van der Vegt en Dorien van der Waerden.
Arnold Heumakers gaat in zijn lezing nader in op de romantische oorsprong van het blauwe verlangen. In Novalis' roman Heinrich von Ofterdingen is de gelijknamige hoofdpersoon 'op zoek naar de blauwe bloem' - symbool van liefde en poëzie - die hij in een droom heeft gezien. Andere romantici, zoals Friedrich Schlegel, speculeerden avontuurlijk over de betekenis van kleuren. Voor de latere beeldende kunst is dit van groot belang geweest, bijvoorbeeld voor Kandinsky's ontdekking van de abstracte kunst aan het begin van de twintigste eeuw. Daarnaast gaat ook het verlangen als inzet van de kunst terug op de Romantiek, toen dichters en kunstenaars een 'verlangen naar het oneindige' cultiveerden, een geseculariseerde, artistieke vorm van religiositeit waarvoor de esthetische categorie van het sublieme het passende kader levert. Ook dat verlangen is sindsdien allerminst gedoofd. Heumakers laat zien hoe de romantische ideeën van weleer doorwerken tot op de dag van vandaag, onder andere in de kunstwerken in deze expositie, als onderdeel van het moderne kunstbegrip dat zich rond 1800 in de Romantiek voor het eerst manifesteerde.
Arnold Heumakers (Tilburg, 1950, woonachtig in Amsterdam) is literair criticus en essayist. Zijn kritieken verschijnen in NRC Handelsblad. Daarnaast doceert hij cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde talloze essays en diverse essaybundels, w.o. 'Schoten in de concertzaal' (1993) en 'De schaduw van de Vooruitgang' (2003). Begin 2015 verscheen 'De esthetische revolutie - Hoe Verlichting en Romantiek de Kunst uitvonden'.
De KNAW en de Akademie van Kunsten kennen de Akademieprijs Astronomie en Kunst toe aan een maker van een kunstwerk geïnspireerd door de astronomie.
De galerie heeft Roland Schimmel voorgedragen die vervolgens de prijs heeft gewonnen met het schilderij 'Zwarte Zon'.
Elke goede kunstenaar is per definitie uniek. Schimmels fascinatie met de wetenschap is daarbij datgene wat hem misschien nog wel het meest onderscheidt van andere kunstenaars. Het vernieuwende en originele karakter van Zwarte Zon is gelegen in de verbinding van de wetenschappelijke werkelijkheid en de artistieke confrontatie daarmee, die in dit werk zowel abstract als concreet wordt.
Het zijn juist de onderscheidende aspecten van Schimmels gehele oeuvre die typerend zijn voor de dit specifieke werk en de totstandkoming ervan.
Roland Schimmel pioniert op unieke en eigenzinnige wijze met natuurkundige en astronomische wetmatigheden. Zijn beelden zijn daardoor een product van zijn eigenheid en de door hem gekozen technieken en zijn rijke inspiratiebronnen.
Precies daarin ligt Schimmels kracht, perfect uitgedrukt in Zwarte Zon.
Workshop Shakyamuni Boeddha schilderen
Een Boeddha staat voor goedheid en persoonlijke ontwikkeling, het schilderen van een Boeddha is eveneens een meditatieproces.
Uitleg over vorm, verhoudingen en afmetingen volgens traditionele schema’s, o.l.v. Tashi Norbu.
Workshop mandala van compassie schilderen
De mandala is het meest bekend als de symbolische representatie van de verlichte Boeddha en wordt gebruikt als meditatie voorwerp dat ondersteunt bij de concentratie op de betreffende motieven.
Uitleg over vorm, verhoudingen en afmetingen volgens traditionele schema’s, o.l.v. Tashi Norbu.
Tibetaanse Kalligrafie
Je wens of naam in Tibetaans kalligrafisch schrift laten schrijven door Tenzin.
Zandmandala
De zandmandala is een Tibetaans Boeddhistische traditie die de vergankelijke natuur symboliseert.
Tashi Norbu en zijn team brengen met uiterste precisie en toewijding de zandkorreltjes aan met behulp van kleine kokers, trechters en schrapers. Aan het eind van de dag wordt het ceremonieel vernietigd als teken van vergankelijkheid.
Kunst in uw bedrijf
Perfect ingepaste kunst- en vormgevingsopdrachten kunnen de identiteit van uw bedrijf op een verrassende manier versterken en daarmee meerwaarde voor de gebruikers betekenen.
Kunst kan een gebied of gebouw verlevendigen en een identiteit geven, waarmee het duurzaamheid en betrokkenheid genereert.
Wij gebruiken voor onze werkzaamheden een eigen kunstenaarsbestand en beoordelen de geschiktheid van de werken. In een presentatie aan de opdrachtgever worden de geschikte werken gepresenteerd.
Relatiegeschenken kunnen in opdracht worden gemaakt.
We nemen kennis van de wensen van de opdrachtgever en de gebruikers, bespreken de randvoorwaarden waarbinnen de (zoek)opdracht kan worden uitgevoerd, bestuderen de ruimte waar het kunstwerk moet worden geplaatst en onderzoeken welke kunstenaars en werken hieraan voldoen, rekeninghoudend met de gegeven randvoorwaarden.
Tenslotte begeleiden we de aankoop en plaatsing van het werk.
Dimension4 Theatre en Galerie Wies Willemsen presenteren:
Een kunstevenement naar aanleiding van het Mexicaanse feest: El día de los Muertos en Allerzielen. Wij nodigen iedereen uit om op deze feestelijke manier gezamenlijk onze dierbaren te herdenken. Wie wil kan een foto meenemen van een overleden dierbare en op het altaar plaatsen. Een theaterperformance met livemuziek, theater en dans, performers: Alejandra Nettel en Irene de Bruin.
Schminken voor ouders en kinderen als 'de dood'.
Optocht door de buurt. Een Mexicaans altaar, door kunstenaar Eduardo Pérez | Laloberinto
Video-installatie door Alejandra Nettel
Mexicaanse hapjes door Sabor Sabor
Galerie Wies Willemsen presenteert vier Mexicaanse kunstenaars. Met als hoogtepunt op 2 november het Fiësta de los Muertos, ofwel het dodenfeest.
Voor veel mensen is de dood een woord dat men vermijdt. De Mexicaan echter zoekt, streelt, fopt, vereert de dood, slaapt met hem, schrijft Octavio Paz in één van zijn boeken. Mexicanen hebben een speciale band met de dood. Iets wat hun vroegere voorvaderen ook hadden, die de dood als het begin van een nieuw leven beschouwden. De soldaten die in een oorlog omkwamen, vrouwen die op hun kraambed stierven en mensen die werden geofferd of aan een ziekte stierven, hadden uitzicht op een gelukkig bestaan in het hiernamaals van de regengod Tláloc. Wie op een natuurlijke wijze stierf, moest eerst een reis van vier jaar afleggen naar het dodenrijk Mitlán. Tijdens Allerzielen, op 2 november, wordt er een feest voor de doden gehouden, men denkt dat de doden dan op bezoek komen. In heel Mexico worden straten versierd met skeletten en doodshoofden, bakkers maken doodsbrood in de vorm van botten, er wordt op kerkhoven gedanst en gedronken.
Het feest van de doden, 'Día de los Muertos' gaan wij dan ook vieren op zondag 2 november met muziek en dans, eten en drinken en natuurlijk de Altar Ofrenda, gemaakt door Emilio Sánchez Díaz. Een speciaal altaar zal worden gemaakt voor Carla Dobbelman, beeldend kunstenaar en voormalig bewoonster van het huis waarin de galerie is gevestigd.
Workshop Traditionele Chinese Schildertechnieken door Zhou Le Sheng
Zhou Le Sheng geeft les in, en demonstreert traditionele Chinese teken- en schildertechnieken op rijstpapier, zijde en keramiek, kalligrafie en stempeltechnieken.
Deze technieken worden in China vaak gecombineerd toegepast. Hierbij geldt het principe dat door concentratie en oefening de hoogste vorm van perfectie kan worden ontwikkeld. Voor zowel de kalligrafie als de schilderkunst zullen we verschillende stijlen bestuderen onder begeleiding van de Chinese docent.