Winter 2006
kunstcadeaus/relatiegeschenken


Rik Davids

Na zijn afstuderen aan de Willem de Koning academie vond hij in 1995 zijn huidige werkmethode uit: het vormen van objekten, door blokken hout met nieten onderling te verbinden.
Naast het creëren van reusachtige schalen (tot 130 cm doorsnede) die als "schilderijen" aan de muur werden gehangen en grote vazen (tot 140 cm hoog), besloot hij complexere vormen te gaan maken met een autonomer karakter, zoals o.a. een boot van 4 meter en een dierenkop.
In 2005 maakte hij voor architectenbureau Weeda & van der Weijden een balie van vijf en halve meter.

Akelei
Interieurarchitecte en ontwerpster van onder andere het mozaïektapijt bij het Bijlmermonument, heeft haar tekentafel verruild voor een kraam op de Noordermarkt in Amsterdam. Daar verkoopt ze haar kettingen, die bol staan van symboliek. Zilver en schelpen, stenen en glas, plastic en goud gebruikt ze naast elkaar, zonder onderscheid. "Ik wil het 'gewone' verheffen, de hiërarchie doorbreken. Waardevol of waardeloos zijn begrippen die ik niet hanteer; alles heeft waarde"
Symboliek is het uitgangspunt van al haar ontwerpen. Een ketting met twaalf stenen symboliseert de aarde. Die twaalf verwijzen naar de maanden van het jaar. De hemel is verwerkt in weer een andere ketting, die bestaat uit vierkant geslepen stukjes glas in de verschillende kleuren van de regenboog.
Ze zou de mensen de ogen van hun kindertijd willen teruggeven. Het geluksgevoel wanneer je 'iets' vindt als je langs het strand loopt, in het bos, in de bergen of zomaar op straat. Dat wordt een schat, iets waardevols dat een bijzondere betekenis voor je heeft. Het beschermt je, brengt je geluk of troost. "Rijkdom is niet het grote geluk - geluk om iets kleins is grote rijkdom."
Gebruik je een kiezelsteentje, meegedragen en gladgeslepen door een machtige rivier, naast een stukje goud, dan is die combinatie prachtig, hiërarchie ontbreekt.

Rik Davids
Akelei
Rik Davids
Houtobjecten
BEKIJK KUNSTENAAR
Akelei
Sieraden, wandcolliers
BEKIJK KUNSTENAAR