Huidige expositie
Over de galerie
Volgende expositie
Nieuws

Copyright 2008 The Website Story

Winterexpositie: Particules


Galerie Wies Willemsen presenteert van 13 december 2009 t/m 6 maart 2010
Dirk Koopman: schilderijen/tekeningen
Frederike Doeleman: keramische objecten
De expositie zal worden geopend op zondag 13 december 2009 om 16.00 uur door Albert Jansen, chemicus.Het begrip 'particules' ('deeltjes') inspireerde beide kunstenaars bij hun recente werk. Al wat wij waarnemen en denken te zien als een geheel - een landschap, een boom - is opgebouwd uit deeltjes, tot in het oneindig kleine. Al het oneindig grote èn het oneindig kleine gaat ons bevattingsvermogen te boven. Daartussen zitten de deeltjes, die zijn waar te nemen voor wie dat wil. Zo valt een landschappelijk doek uiteen in ontelbare deeltjes in verschillende kleurschakeringen, een caleidoscoop van vorm en kleur. En zo vallen de vruchten en bladeren van de boom, of valt zelfs het blad uiteen in snippers. En draaien we de film terug, dan is daar weer het landschap in al zijn glorie, de bladeren, de vruchten, de boom, de alomtegenwoordige groei.

 
Dirk Koopman vindt inspiratie in de natuur, in het bijzonder de werking van het licht. Hij werkt met het idee van de relativerende cyclus: alles is in beweging, alom tegenwoordig. Wat wordt waargenomen verandert voortdurend: geboorte, groei, afsterven. Dageraad, dag, avond, nacht. Elk stadium heeft zijn eigen dynamiek. Hem fascineert vooral het licht, dat die dynamiek en verandering als geen ander natuurverschijnsel weergeeft. Waarnemen biedt een divers veld van associaties. De kijker kiest, schept zijn eigen werkelijkheid. Het doek weerspiegelt zijn innerlijk. En de werkelijkheid is nooit dezelfde. In naar abstractie neigende doeken in olieverf tracht hij zijn ideeën en emoties vorm te geven. Lyrisch en kleurrijk. Soms dynamisch en gepassioneerd, tot uiting komend in bewegende landschappen en vuurzeeën, dan weer verstild tot arcadische landschappen, waar geen ruimte is voor de mens en een magische lichtinval de kracht van de natuur illustreert. In zijn abstracte werk wordt de kijker opgeroepen om tot herkenning van deze verbeeldingen te komen.


Frederike Doeleman laat zich inspireren door vormen in de natuur en de doorgifte van het leven in de plantenwereld. In de organische vormen ziet zij de enorme kracht van het leven. De vormen (vruchtbeginselen, blader- en vruchtvormen) worden van klei gemaakt en na de biscuitstook bewerkt met oxides en glazuren. Daarna zijn de vormen vaak nog tot bundels gemodelleerd, met gebruikmaking van andere materialen, zoals ijzerdraad, touw of rubber. Zo ontstaan zowel staande sculpturen als wandobjecten. Bij de recente werkstukken vindt de bundeling al bij de modellering van de klei plaats, waarmee de objecten meer soliditeit uitstralen. Zij maakt ook schaal- en komvormen, als autonome objecten - niet als gebruiksgoed - die veelal ook hun inspiratie hebben in en associaties oproepen met de natuur. Frederike Doeleman is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten.
Winter 2009
Home   
Kunstenaars   
Workshops   
Publicaties   
Contact
Links
Exposities 2016 Exposities 2015 Exposities 2014 Exposities 2013 Exposities 2012 Exposities 2011 Exposities 2010 Exposities 2009 Exposities 2008 Exposities 2007 Exposities 2006
Stock
Vorige exposities