Huidige expositie
Over de galerie
Volgende expositie
Nieuws

Copyright 2008 The Website Story

Winterexpositie: Tijd voor Tibet

Galerie Wies Willemsen presenteert van 21 december t/m 15 maart Tashi Norbu en Eva van Dam.De expositie zal worden geopend op zondag 21 december 2008 om 16.00 uur met rituelen uit de Himalaya en het reciteren van Tara-mantra's; Tara is de machtigste van alle Tibetaanse godinnen in deze tijd van Degeneratie (Kalayuga).
Tashi Norbu en een andere kunstenaar en twee Tibetaanse monniken uit Tibet zullen de rituelen uitvoeren met Tibetaanse rituele instrumenten. Dit doen ze door het reciteren van mantra's en het uitvoeren van rituelen van de bodhisattava van barmhartigheid, van wie de Dalai Lama als een reïncarnatie wordt beschouwd.
Ze zullen ook gebeden zeggen die door Zijne Heiligheid de Dalai Lama zijn geschreven voor vrede op aarde en met name in Tibet. Tijdens de rituelen zal Tashi een Boeddha schilderen.

Op dit moment is de Kalachakra-mandala de belangrijkste mandala in het Tibetaans-boeddhisme vanwege de eerdergenoemde tijd van Degeneratie. Intussen reist Zijne Heiligheid de Dalai Lama de wereld rond om Kalachakra-initiaties uit te voeren. In de expositie kunt u een Kalachakra-mandala zien.
De sluitingsceremonie zal plaatsvinden op 15 maart 2009 om 16.00 uur.


Tashi Norbu
werd in 1974 geboren in Bhutan nadat zijn ouders vluchtten uit Tibet. Tashi groeide op in de kloosters van de Dalai Lama in Dharamsala, India. Hier werd zijn schildertalent ontdekt en kreeg hij een opleiding in de traditionele Tibetaanse kunst van de beste leraren zoals de gewaardeerde Sangey Yeshi. Hij werkte enkele jaren voor de Office van de Dalai Lama als thangkaschilder. Inmiddels woont hij alweer enkele jaren in België waar hij zich bekwaamde in de Westerse kunst. Hij hoopt met zijn werk de Tibetaanse cultuur te laten doordringen in de hele wereld.


Eva van Dam studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Arnhem. Van 1970 tot 1976 verbleef zij in Nepal, waar ze het boeddhisme en de Tibetaanse boeddhistische iconografie bestudeerde.
Tibet en het boeddhisme zijn dan ook de belangrijkste thema's in haar vrije werk. Getroffen door de onderdrukking van het Tibetaanse volk door de Chinese machthebbers, begon ze eind jaren '80 aan een stripboek over het leven van de vermaarde boeddhistische leraar Milarepa, waarin zij de veerkracht van de Tibetaanse cultuur verbeeldde. Ze is somber over de toekomst van Tibet. De Chinezen zijn nietsontziend geweest in het vernietigen van een groot deel van de Tibetaanse cultuur. Wat er over is van tempels en bezienswaardigheden wordt voor grof geld uitgebuit; de opbrengst wordt niet gebruikt voor herstel of onderhoud, maar verdwijnt in corrupte zakken. De authenticiteit en de kwaliteit van de Tibetaanse cultuur zijn helaas alleen nog maar buiten Tibet te vinden.
Winter 2008
Home   
Kunstenaars   
Workshops   
Publicaties   
Contact
Links
Exposities 2016 Exposities 2015 Exposities 2014 Exposities 2013 Exposities 2012 Exposities 2011 Exposities 2010 Exposities 2009 Exposities 2008 Exposities 2007 Exposities 2006
Stock
Vorige exposities