Katinka KrijgsmanKatinka Krijgsman (1964) studeerde in 1987 af aan de Kunstacademie in Utrecht als fotograaf en theatervormgever. Na haar studie legde ze zich toe op vormgeving, beeldende kunsten en fotografie. Haar werk is in vele schouwburgen te zien (geweest). Theater heeft altijd een belangrijke rol in haar leven gespeeld. Dat is ook duidelijk te zien in de schilderijen die ze maakt. Omdat ze al jarenlang theatermaker is, straalt haar werk ook theater uit.
De mens is een vast terugkerend onderwerp. Een ontmoeting, een blik of een gezichtsuitdrukking zijn een manier om een verhaal te vertellen. In haar schilderijen laat ze menselijke en merkwaardige situaties zien en gebruikt daarbij spannend licht en uitgesproken warme kleuren. Meestal ziet het er vreedzaam uit, maar vaak is er een sinistere ondertoon zichtbaar. Naast mensen is ook de zee een terugkerend thema. Katinka Krijgsman ziet de zee, het water, als het krachtigste dat er bestaat. De zee heeft aantrekkingskracht, maar is ook beangstigend. Het is als een soort God voor haar.
Het genre is (magisch) realistisch, waarbij de fotografische elementen goed terugkomen. Er zitten veel filmische beelden in haar schilderijen. Al haar werkdisciplines combineert ze. Fotografie, theater, vormgeving en verf komen in één schilderij bij elkaar. Als regisseur schildert ze haar acteurs in een decor van het dagelijks leven en laat deze op een bepaald moment bevriezen.


 

Copyright 2008 The Website Story

Home   
Kunstenaars   
Workshops   
Publicaties   
Contact
Links
Jacqueline Bohlmeijer
Ewoud de Groot

Lieve Prins
Wies Willemsen

Katinka Krijgsman
Marianne van der Kooij
Koen Wessing
Rik Davids
Akelei Hertzberger
Doris Groeneveld
Clara Brinkgreve
Jaime van Eijkelenborg
Ingrid Siliakus
Marian Bijlenga
Yuko Ebina
Kayoko Kameda
Zhou Le Sheng
Hugo Kaagman
Katinka Krijgsman