Huidige expositie
Over de galerie
Volgende expositie
Nieuws

Copyright 2008 The Website Story

Lente expositie: De naakten kleden

Galerie Wies Willemsen presenteert van 22 maart t/m 14 juni 2009 Erik Bauknecht en Oscar de Wit.
De expositie zal worden geopend op zondag 22 maart 2009 om 16.00 uur door kunsthistoricus Peter Koopmans.Erik Bauknecht (1929-1993)

Werd in het Zwitserse Davos geboren als zoon van de Duits-expressionistische schilder en houtsnijder Philipp Bauknecht. Evenals zijn vader schiep Bauknecht een oeuvre dat overweldigt door kracht en heftig kleurgebruik.
Hij woonde en werkte in zijn atelier aan de Albert Cuypstraat, ooit het atelier van Mondriaan. Dwars tegen het trendy hoofdstedelijke kunstklimaat in volhardde Bauknecht in zijn naturalistische schilderstijl. Dat hij geloofde in wat hij deed blijkt wel uit de bevlogenheid waarmee hij schilderde. Je zou kunnen zeggen dat hij werd overweldigd door wat hij zag en daar zo onomwonden mogelijk van getuigde. Van idealisering was hij alles behalve wars.
Zijn voorliefde voor voldragen kleur levert beelden op die soms overstelpend zijn. Hij heeft een vlotte schildertrant. Zijn doeken zijn stevig in de verf gezet. De grove penseelstreek getuigt van de passie waarmee hij met zijn onderwerpen aan de slag ging. Ook vergroot zijn manier van schilderen de zeggingskracht van zijn werk. Evenals zijn vader stierf Erik Bauknecht op relatief jonge leeftijd. Hij was 64 jaar toen hij in zijn atelier overleed.Oscar de Wit (1935)

Als stadsmens leeft hij in de intimiteit van het atelier. Het naakt neemt daarbij een bijzondere plaats in vanwege het nog het minst geciviliseerde, natuurlijke aspect van zijn stedelijke omgeving. Verder boeit hem de hulpeloosheid van mensen, toevallig betrapt in onbewaakte momenten, het kwetsbare verhaal dat ze dan soms prijsgeven.
Wat kleurgebruik betreft is tonaliteit voor hem minstens zo belangrijk als coloriet. Hij streef naar harmonie. Qua techniek werkt hij graag langzaam, in lagen, met gebruik van impasto. Uiteindelijk gaat het in een schilderij om overtuigingskracht, om de vorm.
Tentoonstellingen o.a.: Festival d'Automne, Fondation Rothschild Parijs '76,
FIAC '77 (Groupe Panique), Salon de Mai '82, Musée-Galerie de la Seita Parijs '83, Espace Accattone 2006, Parijs, Galerie Markt 21, Weimar 2007.
Werk in openbare en publieke collecties: Bibliothèque Nationale, Parijs, Stedelijk Museum A'dam, Universiteit van Amsterdam en Leiden, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag. Particuliere collecties in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland.
Lente 2009
Home   
Kunstenaars   
Workshops   
Publicaties   
Contact
Links
Exposities 2016 Exposities 2015 Exposities 2014 Exposities 2013 Exposities 2012 Exposities 2011 Exposities 2010 Exposities 2009 Exposities 2008 Exposities 2007 Exposities 2006
Stock
Vorige exposities