Huidige expositie
Over de galerie
Volgende expositie
Nieuws

Copyright 2008 The Website Story

Herfstexpositie: Moderne Mexicaanse Meesters
van
21 september t/m 14 december 2008

Galerie Wies Willemsen presenteert vier Mexicaanse kunstenaars. Met als hoogtepunt op 2 november het Fiësta de los Muertos, ofwel het dodenfeest.


Voor veel mensen is de dood een woord dat men vermijdt. De Mexicaan echter zoekt, streelt, fopt, vereert de dood, slaapt met hem, schrijft Octavio Paz in één van zijn boeken. Mexicanen hebben een speciale band met de dood. Iets wat hun vroegere voorvaderen ook hadden, die de dood als het begin van een nieuw leven beschouwden. De soldaten die in een oorlog omkwamen, vrouwen die op hun kraambed stierven en mensen die werden geofferd of aan een ziekte stierven, hadden uitzicht op een gelukkig bestaan in het hiernamaals van de regengod Tláloc. Wie op een natuurlijke wijze stierf, moest eerst een reis van vier jaar afleggen naar het dodenrijk Mitlán. Tijdens Allerzielen, op 2 november, wordt er een feest voor de doden gehouden, men denkt dat de doden dan op bezoek komen. In heel Mexico worden straten versierd met skeletten en doodshoofden, bakkers maken doodsbrood in de vorm van botten, er wordt op kerkhoven gedanst en gedronken.
Het feest van de doden, 'Día de los Muertos' gaan wij dan ook vieren op zondag 2 november met muziek en dans, eten en drinken en natuurlijk de Altar Ofrenda, gemaakt door Emilio Sánchez Díaz. Een speciaal altaar zal worden gemaakt voor Carla Dobbelman, beeldend kunstenaar en voormalig bewoonster van het huis waarin de galerie is gevestigd.


Emilio Sánchez Díaz (Oaxaca, 1960)
Herschept in zijn werk de eeuwenoude wereld van de Mixteken en Zapoteken. Symbolen uit de magische wereld van de Codices (Azteekse manuscripten) komen tot leven op authentiek boomschorspapier (amate). Het bijzondere kleurenpalet  wordt gedomineerd door het intense rood van de traditionele Mexicaanse kleurstof grana cochinilla, afkomstig uit zijn geboorteplaats Oaxaca. Een unieke combinatie van vorm, structuur en kleur dwingen de toeschouwer zich te verdiepen in deze mystieke wereld, die nog steeds van generatie op generatie overgedragen wordt.


Alejandra Nettel (Mexico Stad, 1971)
Alejandra is fotograaf en actrice. Mensen zijn het uitgangspunt en de inspiratie voor Nettel. 'Straatmuzikanten' is de reeks die Nettel ons deze keer laat zien: muziek- en levenskunstenaars uit alle delen van de wereld in kleur en zwart/wit. Ieder persoon staat voor een portret van ons dagelijks leven. Straatmuzikanten die vluchtig voorbijkomen en de zintuigen prikkelen. Die ons vrolijk, triest of nostalgisch maken en ons herinneren aan bepaalde mensen en momenten.

Anna Kurtycz (Mexico Stad, 1970)
Studeerde communicatiewetenschappen, illustratie en schilderkunst in Parijs. Zij ontdekte de grafiek in het grafisch atelier van Alain Cazalis aan de Ecole des Arts Appliqués Duperré (Parijs) en specialiseerde zich daarna in non-toxische grafiek en houtsnede. Sinds 2004 maakt zij deel uit van de Catalogue des artistes contemporain van de Bibliothèque nationale de France. In 2005 vestigde zij zich in Den Haag om zich te wijden aan de grafiek en aan livres d'artistes.

Veronica Elizondo (Mexico Stad,1972)
In het werk van Veronica Elizondo ligt het accent op het menselijke lichaam en de sterke emoties die daarin schuilen. Met haar kunstwerken wil ze de toeschouwer via eenvoudige lijnen en vormen betrekken bij deze zoektocht naar gedachten en gevoelens. Zij maakt gebruikt van olieverf, acryl op doek, verschillende teken technieken en collages.
Veronica studeerde in Mexico Stad en aan de Koninklijke Academie in Den Haag.
Herfst 2008
Home   
Kunstenaars   
Workshops   
Publicaties   
Contact
Links
Exposities 2016 Exposities 2015 Exposities 2014 Exposities 2013 Exposities 2012 Exposities 2011 Exposities 2010 Exposities 2009 Exposities 2008 Exposities 2007 Exposities 2006
Stock
Vorige exposities